14.07.2020

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Zdieľať:

Kofeín je látka, ktorá sa voľne nachádza v prírode v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa pravdepodobne ihneď vybaví káva. Tu nastáva priestor na odvekú dilemu. Je kofeín nebezpečný, alebo ide iba o mýtus? 

Mnohé štúdie dokazujú, že obsahuje zdraviu prospešné účinky. Pozitívne pôsobí na ľudský organizmus zvnútra aj zvonku. Účinky kofeínu poznali už v dávnych dobách. Jeho schopnosť vplývať na telo človeka je úžasná a preto sa využíva v mnohých oblastiach ako gastronómia, kozmetika, farmaceutický priemysel a podobne.

No najčastejšie sa s ním každý stretne v spojitosti s kávou. Táto druhá najpredávanejšia komodita na svete predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca a nepokoj.

Podľa americkej Národnej asociácie kávy (NCA), bežná šálka (prekvapkávanej) kávy obsahuje približne 65-120 mg kofeínu. Jeho množstvo v šálke sa však nedá generalizovať, ovplyvňuje ho niekoľko faktorov, ktoré pri príprave kávy musíme brať do úvahy:

  • Druh kávovníkového zrna – je známe, že kávovníkové zrná druhu arabika obsahujú menej kofeínu ako zrná robusty.
  • Praženie – svetlejšie pražená káva má vyšší obsah kofeínu ako tmavšie pražená káva.
  • Typ kávy – obsah kofeínu sa môže výrazne líšiť medzi filtrovanou kávou, espressom, instantnou kávou a kávou bez kofeínu. Filtrovaná káva spravidla obsahuje viac kofeínu než espresso.
  • Veľkosť podávania – “jedna šálka kávy” sa môže pohybovať od 15 do 300 ml, čo takisto ovplyvňuje celkový obsah kofeínu.
  • Čas prípravy – čím dlhšie voda preteká cez pomletú kávu, tým viac kofeínu sa uvoľňuje
  • Hoci názov môže byť klamlivý, bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu, priemerne obsahuje okolo 3mg kofeínu.

Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 200-300 mg, čo zodpovedá približne 5-6 správne pripraveným espressám z odrody Arabica.

Kofeín našiel veľké využitie aj v kozmetickom priemysle. Každý z nás by najradšej zastavil čas a už viac nestarol. Ako udržať svoju pokožku čo najdlhšie napnutú? Ako aspoň trochu spomaliť čas pri starnutí pokožky?

Kozmetické spoločnosti začali pridávať výťažky z kávovníka a kávových bobúľ – teda kofeín – do mnohých svojich výrobkov. Štúdie, ktorých výsledky boli publikované v časopise Journal of Investigative Dermatology dokazujú, že kofeín odbúrava bunky napadnuté UV žiarením bez toho, aby poškodil zdravé bunkyPre svoje protizápalové a povzbudzujúce vlastnosti priaznivo pôsobí na pokožku a preniká cez ňu do tela.

Veľký boom v súčasnosti zažíva kávový peeling. Tento kozmetický prípravok je zmesou praženej a zelenej kávy v spojení s rôznymi olejmi. Jeho účinky ?

  • pomáha odstraňovať odumretú pokožku
  • pôsobí protizápalovo
  • vďaka obsahu kofeínu, ktorý spevňuje pokožku, môže napomôcť pri redukcii celulitídy
  • andioxidanty zabraňujú tvorbe vrások a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky
  • zmierňuje opuchy očí, môže napomôcť redukovať kruhy pod očami
  • prispieva k celkovej regenerácii pokožky

Aby sme to zhrnuli, je rozdiel prijímať kofeín prostredníctvom kávy a rozdiel nanášať si na telo kozmeticky prípravok s obsahom kofeínu. Zatiaľ čo sa nám kofeín obsiahnutý v káve dostane priamo do organizmu, ten ktorý si nanášame prostredníctvom krému, prináša benefity len lokálne.

Každý ľudský organizmus je iný a inak reaguje, preto viete iba (doslova) na vlastnej koži zistiť, ako je kofeín pre vaše telo prospešný.

25.08.2020

Praženie krok po kroku

Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené.

Čítať viac
25.08.2020

História zrnkovej kávy 

Káva predstavuje každodenný rituál pre ľudí na celom svete. Jedna šálka ráno cestou do práce či do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Čítať viac
24.08.2020

Micro-lot

Plantážne kávy sú unikátne. Kto raz ochutná jednu, je vysoko pravdepodobné, že bude neustále hľadať nové chute. Zaujímavým zážitkom je tiež káva z malej plantáže, takzvaný mikro-lot.

Čítať viac
24.08.2020

Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia?

Čítať viac
24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie.

Čítať viac
14.07.2020

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní.

Čítať viac
14.07.2020

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Kofeín je látka, ktorá sa voľne nachádza v prírode v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa pravdepodobne ihneď vybaví káva.

Čítať viac
14.07.2020

Ako sa praží káva

Praženie kávy je umenie a veda zároveň. Je to zložitý proces, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé.

Čítať viac
14.07.2020

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.

Čítať viac
Načítať ďalšie (7)