24.08.2020

Organická káva

Zdieľať:

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia? S čoraz väčšími obavami o životné prostredie a celkovú kvalitu života sa do myslí vkráda aj ďalšia otázka: bežná alebo organická káva?

Káva je hneď po rope druhou komoditou, s ktorou sa vo svete najviac obchoduje. V roku 2014 bola jej svetová spotreba vyčíslená na 149,3 miliónov vriec kávy, čo je takmer deväť miliárd kilogramov kávy. Aby sa vyhovelo masovému dopytu, bola maximalizovaná produkcia až do takej miery, že pestovanie kávy začalo škodiť životnému prostrediu. Preto je otázka výberu medzi bežnou a organickou kávou práve v súčasnej situácii na svetovom trhu veľmi relevantná.

Pri pestovaní kávy, tak ako aj pri pestovaní iných plodín, sa využíva množstvo syntetických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pestovatelia a zberači kávy sú tak vystavení týmto zdraviu škodlivým látkam, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie a vážne ochorenia. Tieto chemické prípravky sa ďalej dostávajú do vody a ovzdušia. Ďalšou ohrozenou skupinou sú teda ľudia žijúci v blízkosti kávových plantáží, ktorí sú priamo ohrození chemikáliami navôkol.

Samotné plantáže sú taktiež problémom. Ich vzniku väčšinou predchádzalo odlesnenie, aby hybridné odrody kávy mohli skôr dozrievať na priamom slnku. Počas dažďov, ktoré sú v tropickom pásme výdatné, hrozí riziko zosuvu pôdy. Erózia býva zapríčinená práve vyklčovaním lesného porastu, ktorého koreňový systém zabezpečoval stabilitu pôdy. Navyše sa počas dažďov vymývajú chemikálie z pôdy a hrozí znečistenie zdrojov pitnej vody, úhyn zvierat a zdravotné komplikácie u ľudí.

V čom je organické pestovanie kávy lepšie pre životné prostredie? Produkt je označený za organický až keď je vypestovaný na pôde, ktorá nebola chemicky ošetrená aspoň tri roky. Tento časový úsek je potrebný na to, aby sa pôda očistila od všetkých chemikálií. Organické pestovanie využíva prírodné hnojivá — kávové šupky, kurací hnoj alebo kompost. Tieto druhy hnojív nemajú negatívny vplyv na životné prostredie, či už ide o kvalitu pôdy, vody, ovzdušia alebo života jeho obyvateľov.

Väčšina produkcie organickej kávy je dopestovaná v tieni lesného porastu. Nie je potrebné umelo vytvárať plantáže, keď lesné spoločenstvo poskytuje všetko potrebné pre pestovanie kávy. Kávovníky prirodzene preferujú tieň. Vtáctvo a plazy, ktoré pri odlesnení prichádzajú o svoje prirodzené prostredie, sú veľmi užitočné pri pestovaní kávy. Tieto zvieratá sa živia hmyzom parazitujúcim na kávovníkoch. Pri konvenčnom pestovaní kávy sa používa zbytočne veľké množstvo pesticídov a insekticídov, keďže absencia vtákov a plazov spôsobuje premnoženie škodcov v danej oblasti.

Pestovanie organickej kávy je prospešné pre ekosystém a aj konečného spotrebiteľa. Nejedná sa o žiaden nový trend, keďže v minulosti boli všetky produkty organicky vypestované. Organická produkcia je teda úspešne overená časom.

25.08.2020

Praženie krok po kroku

Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené.

Čítať viac
25.08.2020

História zrnkovej kávy 

Káva predstavuje každodenný rituál pre ľudí na celom svete. Jedna šálka ráno cestou do práce či do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Čítať viac
24.08.2020

Micro-lot

Plantážne kávy sú unikátne. Kto raz ochutná jednu, je vysoko pravdepodobné, že bude neustále hľadať nové chute. Zaujímavým zážitkom je tiež káva z malej plantáže, takzvaný mikro-lot.

Čítať viac
24.08.2020

Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia?

Čítať viac
24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie.

Čítať viac
14.07.2020

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Kofeín je látka, ktorá sa voľne nachádza v prírode v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa pravdepodobne ihneď vybaví káva.

Čítať viac
14.07.2020

Ako sa praží káva

Praženie kávy je umenie a veda zároveň. Je to zložitý proces, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé.

Čítať viac
14.07.2020

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.

Čítať viac
14.07.2020

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní.

Čítať viac
Načítať ďalšie (7)