24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Zdieľať:

Vedeli ste, že…

…zelená káva nie je špeciálny druh kávy? Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie. Aby sa uchovala ich čerstvosť, sú ďalej distribuované. Následne prechádzajú procesom praženia do podoby, ktorú poznáme – voňavé tmavohnedé zrnká.

Nepražené kávové plody však majú nespornú výhodu oproti finálnemu produktu, čo im v ostatnej dobe získalo množstvo fanúšikov. Obsahujú kofeín, lipidy, aminokyseliny, draslík, sacharidy a antioxidanty. Tieto látky prospešné pre ľudský organizmus sa počas praženia strácajú. Výskum potvrdil, že pri spracovaní surových kávových zŕn pri teplote 230 až 250 stupňov Celzia po dobu 12 až 21 minút sa celkový obsah antioxidantov znížil o polovicu. Práve jeden konkrétny antioxidant, kyselina chlorogénová, povzniesol zelenú kávu na zdravý prostriedok na chudnutie.

Kyselina chlorogenová primárne spomaľuje proces starnutia buniek. Ďalej znižuje krvný tlak a hladina cukru v krvi vďaka vstrebávaniu sacharidov z tráviaceho traktu. Štúdia potvrdila súvislosť medzi kyselinou chlorogenovou a redukciou hmotnosti. Je dokázané, že táto kyselina zlepšuje funkciu hormónu adiponektínu, ktorý zvyšuje oxidáciu mastných kyselín a zabraňuje ukladaniu tukov v tele. Pravidelným pitím tohto nevšedného nápoja môžete predísť vzniku cukrovky, znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení či rakoviny a zbaviť sa kilogramov navyše.

Netreba tiež zabúdať ani na obsah kofeínu, ktorý je v zelenej káve rovnaký, ako v káve praženej. Kofeín má stimulujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu, čo sa vo väčšine prípadov spája so znižovaním únavy. Táto stimulácia však zvyšuje aj rýchlosť metabolizmu. Kofeín zvyšuje takzvaný pokojový metabolizmus (Rest Metabolic Rate) o 3 až 11%. Pokojový metabolizmus je ukazovateľom toho, ako jednoducho naše telo spaľuje kalórie v pokoji. Čím je vyššia hodnota, tým je väčšia spotreba energie a tým viac si človek môže dopriať v jedle bez strachu z kilogramov navyše. Preto je pri pravidelnom (no nie prehnanom), pití kávy väčšia šanca úbytku na váhe. Pozor ale, pri dlhodobej konzumácii akýchkoľvek nápojov obsahujúcich kofeín hrozí, že si organizmus vybuduje odolnosť voči jeho účinkom.

Naše skúsenosti

Za celé obdobie čo pracujeme so zelenou kávou, sme sa stali jedným z najväčších predajcov. Vďaka tomu sme mali možnosť zozbierať informácie priamo od našich zákazníkov, čo ju mali možnosť vyskúšať. Stretli sme sa s rôznymi reakciami, avšak obzvlášť s tými pozitívnymi.

Najčastejšie reakcie boli:

  • rýchlejšie trávenie
  • strata na hmotnosti
  • úprava tlaku
  • energetická bomba
  • zvláštna chuť

Našli sa aj ľudia, ktorým vyhovuje viac klasická pražená káva. Každý má iné preferencie a iné chute, aké máte vy? Patríte do klubu milovníkov tejto zdravej pochúťky, alebo sa prikláňate ku starej dobrej klasike?

25.08.2020

Praženie krok po kroku

Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené.

Čítať viac
25.08.2020

História zrnkovej kávy 

Káva predstavuje každodenný rituál pre ľudí na celom svete. Jedna šálka ráno cestou do práce či do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Čítať viac
24.08.2020

Micro-lot

Plantážne kávy sú unikátne. Kto raz ochutná jednu, je vysoko pravdepodobné, že bude neustále hľadať nové chute. Zaujímavým zážitkom je tiež káva z malej plantáže, takzvaný mikro-lot.

Čítať viac
24.08.2020

Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia?

Čítať viac
24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie.

Čítať viac
14.07.2020

Ako sa praží káva

Praženie kávy je umenie a veda zároveň. Je to zložitý proces, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé.

Čítať viac
14.07.2020

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.

Čítať viac
14.07.2020

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní.

Čítať viac
14.07.2020

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Kofeín je látka, ktorá sa voľne nachádza v prírode v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa pravdepodobne ihneď vybaví káva.

Čítať viac
Načítať ďalšie (7)