25.08.2020

Praženie krok po kroku

Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené.

Čítať viac
25.08.2020

História zrnkovej kávy 

Káva predstavuje každodenný rituál pre ľudí na celom svete. Jedna šálka ráno cestou do práce či do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Čítať viac
24.08.2020

Micro-lot

Plantážne kávy sú unikátne. Kto raz ochutná jednu, je vysoko pravdepodobné, že bude neustále hľadať nové chute. Zaujímavým zážitkom je tiež káva z malej plantáže, takzvaný mikro-lot.

Čítať viac
24.08.2020

Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia?

Čítať viac
24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie.

Čítať viac
14.07.2020

Ako sa praží káva

Praženie kávy je umenie a veda zároveň. Je to zložitý proces, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé.

Čítať viac
14.07.2020

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.

Čítať viac
14.07.2020

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní.

Čítať viac
14.07.2020

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Kofeín je látka, ktorá sa voľne nachádza v prírode v rôznych rastlinách, v ich listoch, kvetoch alebo plodoch. Keď sa povie kofeín, každému sa pravdepodobne ihneď vybaví káva.

Čítať viac
Načítať ďalšie (3)