Kamenná predajňa
CAFFE4U

Obchodná 42, 811 06 Bratislava
+421 948 594 217
Home / Blog / Zrnková káva

Zrnková káva

Kavá je každodennou súčasťou pre ľudí na celom svete. Káva ráno cestou do práce, do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi pri káve Drží na nohách až do neskorého večera. Predávajú ju, takpovediac na každom rohu. Či už so sebou alebo do šálky s pohárom vody a malou sladkosťou. Obľúbili sme si rôzne druhy kávy doplnené mliekom, cukrom, šľahačkou a niekedy aj špeciálnym sirupom. Väčšina týchto ochutených druhov už len matne pripomína výraznú a aromatickú chuť kvalitnej praženej kávy, ktorá sa z rodnej Afriky pomaly rozšírila do celého sveta.

Predpokladá sa, že káva pochádza z Etiópie, konkrétne z provincie Kaffa. Dokonca aj najznámejšia legenda o objavení kávovníka a jeho účinkov pochádza z tejto krajiny. Kaldi, pastier kôz, si raz všimol, ako sa jeho stádo pasie na kríku s červenými bobuľami. Zvieratá boli po konzumácii týchto plodov plné enegrie, a tak aj on ochutnal. Keďže účinok bol rovnaký, rozhodol sa ukázať bobule svojmu duchovnému. Ten ich odhodil do ohňa. Ako sa postupne piekli, začali nádherne voňať. Kaldi ich po vytiahnutí z pahreby nasypal do horúcej vody, čím údajne uvaril prvú šálku kávy v histórii.

Odhliadnuc od fantastického príbehu, jedna z prvých zmienok o pití nápoja z kávových zŕn pochádza z Jemenu. V 15. storočí ju pili sufisti, vstúpenci mystického učenia islamu, ktorí ju pripravovali vo svojich kláštoroch. Odtiaľ sa káva začala šíriť ďalej do arabského sveta. Postupne vznikali kaviarne, kde sa stretávali muži a diskutovali, fajčili, či hrali spoločenské hry pri káve. Tieto miesta však vyvolávali obavy. Svetská aj cirkevná moc mala strach z tém, o ktorých sa pri pití kávy môže diskutovať. Preto boli v tomto období veľké snahy o zákaz pitia kávy a zrušenie kaviarní. Tieto snahy boli neúspešné a benátskym obchodníkom sa podarilo priviezť kávové zrná do Európy ešte pred koncom 16. storočia. Prvá kaviareň na našom svetadieli bola v Benátkach. Pitie čierneho nápoja sa rozšírilo najmä vďaka požehnaniu od pápeža Klementa VIII., ktorý týmto aktom umlčal katolíckych kňazov tvrdiacich, že ide o diabolský nápoj.

Pitie kávy sa v Európe stalo módnou záležitosťou. Postupne sa do nej začali pridávať ďalšie ingrediencie - mlieko a cukor. V druhej polovici 17. storočia bola otvorená prvá kaviareň v Spojených Štátoch. Tento kávový ošiaľ zapríčinil koncom 17. storočia nedostatok kávy na uspokojenie vysokého dopytu. Práve v tomto období sa vo svete začalo rozširovať pestovanie kávovníkov. Dnešným dňom sa káva pestuje vo viac ako 50 krajinách, ktoré sa nachádzajú v pásme medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. Medzi jej najväčších exportérov (2014) patrí Brazília, Vietnam, Columbia, Indonézia a Etiópia. Napriek faktu, že poznáme niekoľko druhov kávovníkov, plody vhodné na prípravu kávy produkujú len tri. Dva z nich, Coffea Arabica a Coffea Cenephora (známa ako Robusta), sa tešia obľube a spolu tvoria takmer 100 percent svetovej produkcie kávy. Malé miesto na trhu zastáva Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky. Má veľmi horkú chuť a z tohto dôvodu nie je tak vyhľadávaná ako Arabika a Robusta.

Letná ochutnávka plantážnych káv

Chceš za pár šupov vyskúšať 6 rôznych káv? U nás v Kafíčku za 8€ môžeš skúsiť 5 výberových plantážnych káv + jednu exklúzivnú, Brazíliu Jacu Bird. Na záver ochutnávky ťa čaká aj jedno malé prekvapenie + získaš zľavu 10% na hociktoré pivo, víno alebo niečo dobré pod zub.

Viac tu

Valentínska akcia

Romantický Valentín je už čoskoro tu a my tento deň zamilovaných nenecháme len tak bez darčekov J Pripravili sme si pre vás skvelú akciu ! 14.2. 2017 k zakúpenej káve dostanete o 100g viac alebo si môžete odniesť hneď druhý, rovnaký kus zadarmo!

Viac tu

Mini pražička

Malá domáca pražička pre domácich pažičov a kávičkárov. Jej rýchle a jednoduché použitie upraží menší objem, čo umožní mať neustále čerstvú praženú kávu.

Viac tu

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top