Zrnková káva

Kavá je každodennou súčasťou pre ľudí na celom svete. Káva ráno cestou do práce, do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi pri káve Drží na nohách až do neskorého večera. Predávajú ju, takpovediac na každom rohu. Či už so sebou alebo do šálky s pohárom vody a malou sladkosťou. Obľúbili sme si rôzne druhy kávy doplnené mliekom, cukrom, šľahačkou a niekedy aj špeciálnym sirupom. Väčšina týchto ochutených druhov už len matne pripomína výraznú a aromatickú chuť kvalitnej praženej kávy, ktorá sa z rodnej Afriky pomaly rozšírila do celého sveta.

Predpokladá sa, že káva pochádza z Etiópie, konkrétne z provincie Kaffa. Dokonca aj najznámejšia legenda o objavení kávovníka a jeho účinkov pochádza z tejto krajiny. Kaldi, pastier kôz, si raz všimol, ako sa jeho stádo pasie na kríku s červenými bobuľami. Zvieratá boli po konzumácii týchto plodov plné enegrie, a tak aj on ochutnal. Keďže účinok bol rovnaký, rozhodol sa ukázať bobule svojmu duchovnému. Ten ich odhodil do ohňa. Ako sa postupne piekli, začali nádherne voňať. Kaldi ich po vytiahnutí z pahreby nasypal do horúcej vody, čím údajne uvaril prvú šálku kávy v histórii.

Odhliadnuc od fantastického príbehu, jedna z prvých zmienok o pití nápoja z kávových zŕn pochádza z Jemenu. V 15. storočí ju pili sufisti, vstúpenci mystického učenia islamu, ktorí ju pripravovali vo svojich kláštoroch. Odtiaľ sa káva začala šíriť ďalej do arabského sveta. Postupne vznikali kaviarne, kde sa stretávali muži a diskutovali, fajčili, či hrali spoločenské hry pri káve. Tieto miesta však vyvolávali obavy. Svetská aj cirkevná moc mala strach z tém, o ktorých sa pri pití kávy môže diskutovať. Preto boli v tomto období veľké snahy o zákaz pitia kávy a zrušenie kaviarní. Tieto snahy boli neúspešné a benátskym obchodníkom sa podarilo priviezť kávové zrná do Európy ešte pred koncom 16. storočia. Prvá kaviareň na našom svetadieli bola v Benátkach. Pitie čierneho nápoja sa rozšírilo najmä vďaka požehnaniu od pápeža Klementa VIII., ktorý týmto aktom umlčal katolíckych kňazov tvrdiacich, že ide o diabolský nápoj.

Pitie kávy sa v Európe stalo módnou záležitosťou. Postupne sa do nej začali pridávať ďalšie ingrediencie - mlieko a cukor. V druhej polovici 17. storočia bola otvorená prvá kaviareň v Spojených Štátoch. Tento kávový ošiaľ zapríčinil koncom 17. storočia nedostatok kávy na uspokojenie vysokého dopytu. Práve v tomto období sa vo svete začalo rozširovať pestovanie kávovníkov. Dnešným dňom sa káva pestuje vo viac ako 50 krajinách, ktoré sa nachádzajú v pásme medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. Medzi jej najväčších exportérov (2014) patrí Brazília, Vietnam, Columbia, Indonézia a Etiópia. Napriek faktu, že poznáme niekoľko druhov kávovníkov, plody vhodné na prípravu kávy produkujú len tri. Dva z nich, Coffea Arabica a Coffea Cenephora (známa ako Robusta), sa tešia obľube a spolu tvoria takmer 100 percent svetovej produkcie kávy. Malé miesto na trhu zastáva Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky. Má veľmi horkú chuť a z tohto dôvodu nie je tak vyhľadávaná ako Arabika a Robusta.

Vianočné prekvapenie

Nakombinujte darček podľa vašich predstáv! Z našej širokej ponuky kávy, čajov a čokolády si môžete vybrať, ktorékoľvek produkty a z tých Vám vytvoríme jedinečný dar. Napíšte nám na náš e-mail info@caffe4u.sk jednotlivé produkty z ktorých má byť dar zložený a o zvyšok sa postaráme my.

Zistiť viac

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami na ňu. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy. Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju :) Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a hlavne vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov. Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.Kardamon

Zistiť viac

Ako sa praží káva?

Praženie kávy je zložitý proces, umenie a veda zároveň, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé. Práve praženie je tým, čo v najväčšej miere ovplyvňuje chuť kávy.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top