Svet karamelovej vône

Čerstvo pražená káva

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Káva je niečo, čo pre mnohých ľudí po celom svete predstavuje začiatok každého dňa. Akýsi denný rituál, ktorý vytvára pokoj a štartuje deň. Nejeden z nás podľahol čaru tohoto magického nápoja. Avšak nieje to len obyčajný nápoj, ale niečo, čo sa odohráva. Je to udalosť, ktorú sa snažíme čo najviac spríjemniť. My, ktorí sa už takmer šest rokov staráme o krajšie dni. Snažíme sa, aby ste si svoju vlastnú kávovú udalosť vytvorili tam, kde sa cítite najlepšie a kde si dokážete užiť každý jeden glg. Práve o to sa snažíme pomocou ponuky v podobe viac ako 40 druhov káv. Preto nezáleží, či hľadáte kávu s tónmi horkej čokolády, citrusov, či ovocia. Chceme aby si u nás každý našiel svojho favorita. Využívame kávu najvyššej akosti, ktorá pochádza z takmer celého sveta. Budeme radi, keď spolu s nami tento kávový svet začnete objavovať.

Káva má tisíc podôb, no na každom jej začiatku je túžba uspokojiť svoj každodenný rituál.

Celý proces spracovania kavových zrn je fascinujuci. Predtým ako káva pristane v šálke musí prejsť dlhú cestu, ktorá začína práve na kávovniku.O ten sa stará farmár na svojej plantáži. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam viekedy je najvhodnejší čas zberu. Kávovnikové čerešne sú zbierané buď zložitejším – ručným spôsobom, pričom sú zbierané len zrelé červne alebo menej nákladným spôsobom nazývaným tiž netriedený zber.

Zelené zrná, ktoré farmár získa z kávových čerešní a o ktoré sa my, pražiari, zaujímame, sa spracúvajú tromi hlavnými metodami, ktoré majú výrazný vplyv na celkovú chuť kávy. Farmár sa rozhoduje, či chce zrná spracovať mokrou, suchou alebo polomovou metódou. Pričom mokrá (washed) metóda dodá káve ovocnejšie a acídnejšie tóny. Suché (natural, dry) spracovanie vyzdvihne najmä čokoládové a orieškové tóny a nakonec polomokrá (semi-washed) metóda zvýrazňuje sladšie tóny a vďakanej káva získava aj jemnejšietelo. My sa zameriavame najmä na kávu spracovanú mokrou metódou. 

Tak jako hrozno využívané na víno má množstvo druhov, takisto aj kávovník má početné odrody a variety. Rastie približne v 70 krajinách sveta, ktoré mu poskytujú vhodné klimatické podmienky.

Pražiari spracované zelené zrniečka pomocou pražičky premieňajú na chutné, upražené zrná vhodné na prípravu kávy. U nás nájdete predovšetkým zrná z kávovníkov s názvom CoffeaArabica.

            Pokiaľ ste niekedy prechádzali cez Obchodnú ulicu v Bratislave možno ste zacítili jemnú, karamelovú vôňu, ktorá zaručene opantala Vaše zmysly. To sme akurát pražili jednu z našich plantážnych káv. Praženie kávy je alfou a omegou jej výslednej chuti. Práve vďaka rozdielnému praženiu vznikajú jej rozdielne chute. My sme lokálna pražiareň, ktorá sa zameriava najmä na praženie s označením City+ a Full City, čo znamená stredné praženie využívané najmä na espresso. Pokiaľ Vám však učarovala svetlejšie pražená káva, ktorá je využívaná predovšetkým na rôzne alternativně prípravy kávy, veľmiradi Vám vyhovieme.

            Chcete s namiprecestovať kávový svet a pritom sa ani nepohnúť od počítača? Na našom internetovom obchode dočítate všetko o našej kávovej ponuke. Vy sami si vyberete podľatónov, ktoré preferujete. Nezáleží, či sa Vám via pozdáva napríklad korenistá India Mysore Gold alebo karamelový Salvador (La Joya Estate Red Bourbon SHG EP). Každá káva bude pripravená čerstva a s láskou.

Spoznajte spolu s nami (takmer) celý kávový svet a objavte nové chute.

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Keď sa povie kofeín, ako prvé človeku napadne tento čierny nápoj. Káva , druhá najpredávanejšia komodita na svete, predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko  treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca a nepokoj

Viac tu

Svet karamelovej vône

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Viac tu

Letná ochutnávka plantážnych káv

Chceš za pár šupov vyskúšať 6 rôznych káv? U nás v Kafíčku za 8€ môžeš skúsiť 5 výberových plantážnych káv + jednu exklúzivnú, Brazíliu Jacu Bird. Na záver ochutnávky ťa čaká aj jedno malé prekvapenie + získaš zľavu 10% na hociktoré pivo, víno alebo niečo dobré pod zub.

Viac tu
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaZabudnuté heslo

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top