Kamenná predajňa
CAFFE4U

Obchodná 42, 811 06 Bratislava
+421 948 594 217
Home / O káve / Príprava kávy

Príprava kávy

Sto ľudí, sto chutí. To platí aj pri káve. V súčasnosti sa nikto nemusí obmedzovať, keďže existujú desiatky druhov kávy. Tie sú ešte rozšírené o ďaľšie variácie podľa toho, v akej krajine sa pripravujú a čím sú dochutené. Rovnako existuje množstvo strojov na prípravu kávy. Je čím ďalej, tým ľahšie kúpiť si nejaký z nich domov a vychtnávať si profesionálne pripravenú šálku kávy v pohodlí obývačky.

Druhy kávových nápojov sa líšia najmä hrubosťou namletej kávy - veľmi jemne, jemne, stredne hrubo, hrubo a veľmi veľmi hrubo namletá. Veľmi jemné namletie je vhodné na prípravu takzvanej tureckej kávy. Ide o jedinečný spôsob prípravy a servírovania kávy, ktorý pochádza z Turecka. V časoch územného rozmachu Osmanskej ríše sa tento druh kávového nápoja dostal na Balkánsky polostrov, do Afriky a Indie. Jeho chuť a intenzitu najlepšie opisuje turecké príslovie: Káva má byť čierna ako peklo, silná ako smrť a sladká ako láska. Na prípravu takejto kávy je potrebná džezva, čo je špeciálna kovová nádobka s rúčkou. Pri príprave v tejto nádobke sa všetky ingrediencie - veľmi jemne namletá káva, cukor a voda - zmiešajú a dajú ohriať na sporák. Zahrievajú sa až do doby, kedy sa začne zdvíhať pena a potom sa odstavia bokom, aby káva nevyvrela. Tento proces sa opakuje ďalšie dva razy. Turecká káva má vďaka tomuto zložitému spôsobu prípravy veľmi bohatú penu.

Jemne mletá káva sa používa na prípravu espressa. Tento pôvodom taliansky nápoj je malý, silný a tvorí základ mnohých ďalších kávových nápojov bežne ponúkaných v kaviarňach. Pri jeho príprave je dôležitá kontrola dvoch parametrov - tlaku a teploty. Teplota by sa mala pohybovať okolo 90 stupňov Celzia a tlak 9 barov. Vyšší tlak alebo teplota môžu kávu spáliť. Pena na espresse je vtedy veľmi tmavá a rýchlo ustupuje. Medzi kávové nápoje, v ktorých sa nachádza espresso, patrí napríklad Americano. Je to kombinácia jedného alebo dvoch šálok espressa s horúcou vodou. Ďalej cappuccino, ktoré sa skladá z espressa, horúceho a speneného mlieka. Ešte viac mlieka než do cappuccina sa pridáva do latte. Tieto dva nápoje sú často dochucované ochutenými sirupmi.

Alternatívny spôsob prípravy jemne mletej kávy je pomocou špeciálneho, no jednoduch ovládateľného prístroja Aeropress. Je to pomerne nový spôsob prípravy kávy. Je vhodný práve na domácu prípravu kávy. Existujú dva spôsoby prípravy - klasická a obrátená metóda. Pri oboch sa nasype mletá káva s horúcou vodou do Aeropressu, kde sa filtrujú cez papierový filter. Rozdiel je, že pri klasickej metóde sa káva prefiltruje za 15 sekúnd a pri obrátenej za 60 sekúnd. Káva pripravená pomocou Aeropressu sa niekedy milne označuje ako espresso. No pri príprave nie je možné vygenerovať tlak 9 barov, ktorý je nutný na prípravu espressa. Existuje množstvo ďalších druhov espressa s mliekom či mliečnou penou - macchiato, latte macchiato, Viedenská melange, atď. Espresso sa tiež podáva so šľahačkou alebo likérmi.

Na domácu prípravu silného espressa sa viac hodí stredne hrubá mletá káva, ktorá sa varí v koťogu (moka konvica). Do spodnej časti moka konvice sa naleje studená voda. Na vrch tejto časti patrí sitko naplnené kávou. Následne sa vrchná časť našróbuje na naplnený spodný diel a dá variť na sporák. Keď voda v spodnej časti začne vrieť, stúpa nahor cez kávu v sitku a dostáva sa do vrchnej časti. Takto pripravená káva sa nazýva moka.

Hrubo namletá káva sa využíva na prípravu niektorých druhov filtrovanej kávy. Bežná filtrovaná káva sa pripravuje pomocou elektrických prekvapkávačov. No existujú tri alternatívne metódy prípravy tohto druhu kávy - Chemex, Vacuum Pot a Hario V60. Chemex je vynález nemeckého chemika a psychológa, ktorý emigroval do USA pred druhou svetovou vojnou. Sklenená nádoba má tvar presýpacích hodín. V najužšej časti je spevnená drevom opásaným koženou šnúrkou. Súčasťou Chemexu je tiež filter, ktorý je oveľa hrubší než štandardné papierové filtre.

Tento vynález však neprekonal rozšírený a obľúbený Vacuum Pot, ktorý staršie generácie poznajú pod názvom perkolátor. Funguje na podobnom princípe ako moka konvica. Tvoria ho dve sklenené banky držiace na konštrukcii tak, aby sa pod ne mohol podsunúť ohrievač. Do spodnej banky sa naleje voda a do hornej nasype káva. Vriaca voda najprv stúpne nahor, zmieša sa s kávou a po ochladení zase klesne, vďaka čomu sa prefiltruje od kávovej usadliny. Hario V60 je najjednoduchší spomedzi spomenutých spôsobov prípravy filtrovanej kávy. Vyzerá ako keramická šálka spojená s podšálkou. V skutočnosti je v strede tejto nádoby diera, cez ktorú prekvapkáva káva z filtra do konvice umiestnej pod Hariom V60.

French press a Clever Dripper potrebujú veľmi hrubo namely kávu. French press vraj vymyslel istý Francúz z Provensalska, ktorý počas prechádzky zvykol piť kávu. No raz omylom nalial vodu skôr, ako nasypal do hrnčeka kávu. Na miesto peny sa na káve vytvorila krusta, ktorú zatlačil na spodok pohára pomocou sitka. Jednoducho sa chcel napiť kávy a vraj vymyslel french press.

Clever Dipper výhody french pressu s dizajnom Hario V60. Základom je mechanizmus nazývaný stopper, vďaka ktorému je možné regulovať dobu luhovania kávy. Stopper sa odistí až vtedy, keď je Clever Dipper umiestnený na konvici, do ktore prefiltrovaná káva odteká.

Spôsob prípravy kávy je množstvo. Pokiaľ máte kvalitnú a čerstvú kávu, je len na vás, ktorý z nich si zvolíte.

Výroba kávy

Od zberu po šálku lahodnej kávy prejdú kávové zrná dlhú cestu. Tá je vyplnená rôznymi procesmi, pri ktorých sú zrnká v provom rade oddelené od dužinatého obalu a v poslednom pražené, aby získali charakteristickú farbu, vôňu a chuť.

Zistiť viac

Druhy kávy

Najznámejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. No je tu ešte jedna ďalšia. Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách. Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili.

Zistiť viac

Príprava kávy

Kvalitnú a čerstú kávu je najlepšie vychutnávať bez mlieka, ktoré môže potlačiť alebo pozmeniť jej chuť. Preto sme pre vás pripravili článok o rôznych tradičných aj menej tradičných spôsoboch prípravy kávy. Od všeobecne známeho espressa, cez tureckú kávu až po pomerne nové spôsoby prípravy prekvapkávanej kávy.

Zistiť viac

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top