Kamenná predajňa
CAFFE4U

Obchodná 42, 811 06 Bratislava
+421 948 594 217
Home / Blog / Pražiareň kávy Bratislava

Pražiareň kávy Bratislava

Kávové zrnká prekonávajú dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas tejto cesty sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené. Praženie kávy je spolu so zomletím jeden z posledných procesov, ktorými prejde zrnko kávy, kým sa z neho stane lahodný povzbudzujúci nápoj. Je dôležité, aby bola káva pražená a mletá s čo najmenším časovým odstupom od spotreby. Takéto služby ponúkajú lokálne pražiarne, kde kávu profesionálne tepelne spracujú a zomelú tak, aby sa znásobil zážitok z jej pitia.

Proces praženia kávy závisí od druhu kávových zŕn. Ich veľkosť a tvar ovplyňuje dĺžku praženia. Praženie kávy prebieha v rotujúcich bubnoch pri vysokých teplotách od 160 do 200 stupňov Celzia. Zeleným kávovým zrnkám pred pražením chýba charakteristická farba, vôňa a chuť, na ktorú sme zvyknutí pri výslednom produkte. Teplota pri pražení je faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje vzhľad, vôňu a aj chuť kávy. Existujú štyri stupne praženia líšiace sa teplotou aj časom. Rôzne upražené kávové zrná možno rozoznať podľa sfarbenia - svetlé, stredné, tmavé a veľmi tmavé.

Svetle pražené zrnká kávy sa delia na dva druhy - Cinnamon Roast a New England Roast. Pražia sa len niekoľko minút pri teplote okolo 200 stupňov Celzia, kým nenastane fáza „first crack" alebo prvé puknutie. Ich povrch ešte nie je lesklý a chuť je výrazne kyslá.

Stredne upražené zrnká, American Roast, Regular City Roast a Full City Roast, sa pražia pri teplote 210 až 225 stupňov Celzia. Ich povrch je stále matný, lebo sú hotové ešte pred „second crack", čiže druhým puknutím. Čím vyššia teplota pri pražení, tým menej je káva kyslá. Stredne upražená káva chutí o čosi sladšie, ale výrazná sladkosť sa prejavuje až pri tmavo upraženej káve.

Tmavo upražené zrnká typu Vienna Roast a French Roast majú mierne lesklý povrch, za ktorý vďačia olejom. Tie sa pri teplote približne 450 stupňov Celzia dostávajú na povrch. V tejto fáze praženia nastáva „second crack".

Veľmi tmavo upražené zrnká Italian Roast sa pražia pri teplote vyššej než 470 stupňov Celzia. Skaramelizované cukry vytvoria na ich povrchu výrazne leskú vrstvu. Takto tepelne upravené zrnká kávy sú podstatne užšie a chutia výraznejšie, niekedy až jemne spáleno.

V pražiarni kávy je možné sa informovať o druhoch praženej kávy, jej chuti a špecifikách. Školený personál vie poradiť pri výber aj príprave. Napríklad svetlé zrnká sa hodia na kávu s mliekom, tmavšie sú vhodné na prípravu čiernej kávy a tie najtmavšie zrná sa používajú na silné a chuťovo výrazné espresso.

Ďalšou veľkou výhodou lokálnej pražiarne je, že čerstvú kávu si možete nechať rovno zomlieť. Poznáme päť druhov mletia kávy - veľmi jemné, jemné, stredne hrubé, hrubé a veľmi hrubé mletie. Veľmi jemné mletie je vhodné na prípravu tureckej kávy. Jemne mletá káva je idálna na prípravu espressa. Káva namletá na stredne hrubo sa hodí na prípravu mokka kávy. Z hrubo namletej kávy sa pripravuje filtrovaná káva a z veľmi hrubo namletej zase káva vo french presse.

Upražené kávové zrnká pomaly strácajú svoju arómu. Káva uvarená zo zŕn, ktoré po pražení dlho stáli, má nevýraznú chuť aj vôňu. Tým sa znehodnocuje celý zložitý proces jej spracovania a týždne práce mnohých ľudí. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť tomuto kávového hriechu, je nájsť si lokálnu pražiareň kávy.

Letná ochutnávka plantážnych káv

Chceš za pár šupov vyskúšať 6 rôznych káv? U nás v Kafíčku za 8€ môžeš skúsiť 5 výberových plantážnych káv + jednu exklúzivnú, Brazíliu Jacu Bird. Na záver ochutnávky ťa čaká aj jedno malé prekvapenie + získaš zľavu 10% na hociktoré pivo, víno alebo niečo dobré pod zub.

Viac tu

Valentínska akcia

Romantický Valentín je už čoskoro tu a my tento deň zamilovaných nenecháme len tak bez darčekov J Pripravili sme si pre vás skvelú akciu ! 14.2. 2017 k zakúpenej káve dostanete o 100g viac alebo si môžete odniesť hneď druhý, rovnaký kus zadarmo!

Viac tu

Mini pražička

Malá domáca pražička pre domácich pažičov a kávičkárov. Jej rýchle a jednoduché použitie upraží menší objem, čo umožní mať neustále čerstvú praženú kávu.

Viac tu

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top