Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Vybrať si odrodu, stupeň praženia a v niektorých prípadoch aj hrúbku namletia. S čoraz väčšími obavami o životné prostredie a celkovú kvalitu života sa do myslí milovníkov kávy vkráda aj ďalšia otázka: bežná alebo organická káva?

Rovnakú otázku si spotrebitelia zodpovedajú aj pri nákupe potravín do domácnosti. Kávovníky sú, rovnako ako poľnohospodárske plodiny, pestované organicky aj neorganicky. Káva je hneď po rope je druhou komoditou, s ktorou sa vo svete najviac obchoduje. V roku 2014 bola svetová spotreba kávy vyčíslaná na 149,3 miliónov vriec kávy, čo je takmer deväť miliárd kilogramov kávy. Aby sa vyhovelo tomuto masovému dopytu, bola maximalizovaná produkcia až do takej miery, že pestovanie kávy začalo škodiť životnému prostrediu. Preto je otázka výberu medzi bežnou a organickou kávou práve v súčasnej situácii na svetovom trhu veľmi relevantná.

Pri pestovaní kávy, tak ako aj pri pestovaní iných plodín, sa využíva množstvo syntetických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pestovatelia a zberačí kávy sú vystavení týmto zdraviu škodlivým látkam, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie a vážne ochorenia. Tieto chemické prípravky sa ďalej dostávajú do vody a ovdušia. Takže ďalšou ohrozenou skupinou sú ľudia žijúci v blízkosti kávových plantáží, ktorí sú priamo ohrozený chemikáliami vo vode a ovzduší.

Samotné plantáže sú problémom. Ich vzniku väčšinou predchádzalo odlesnenie, aby hybridné odrody kávy mohli skôr dozrievať na priamom slnku. Počas dažďov, ktoré sú v tropickom pásme výdatné, hrozí riziko zosuvu pôdy. Erózia býva zapríčinená práve vyklčovaním lesného porastu, ktorého koreňový systém zabezpečoval stabilitu pôdy. Navyše sa počas dažďov vymývajú chemikálie z pôdy a hrozí znečistenie zdrojov pitnej vody, úhyn zvierat a zdravotné komplikácie u ľudí.  

V čom je organické pestovanie kávy lepšie pre životné prostredie? Ako organický môže byť produkt označený, až keď je vypestovaný na pôde, ktorá nebola chemicky ošetrená aspoň tri roky. Tento časový úsek je potrebný nato, aby sa pôda očistila od chemických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pri pestovaní sú tieto látky nevyhnuté. No organické pestovanie sa využívajú prírodné hnojivá — kávové šupky, kurací hnoj alebo kompost. Tieto druhy hnojív nemajú negatívny vplyv na životné prostredie, či už ide o kvalitu pôdy, vody, ovzdušia alebo života jeho obyvateľov.

Väčšina produkcie organickej kávy je dopestovaná v tieni lesného porastu. Nie je potrebné umelo vytvárať plantáže, keď lesné spoločenstvo poskytuje všetko potrebné pre pestovanie kávy. Kávovníky prirodzenen preferujú tieň. Vtáctvo a plazy, ktoré pri odlesnení prichádzajú o svoje prirodzené prostredie, sú veľmi užitočné pri pestovaní kávy. Tieto zvieratá sa živia hmyzom parazitujúcim na kávovníkoch. Pri konvenčnom pestovaní kávy sa používa zbytočne veľké množstvo pesticídov a insekticídov preto, že absencia vtákov a plazov spôsobuje premnoženie škodcov v danej oblasti.

Pestovanie organickej kávy je prospešné pre ekosystém a aj konečného spotrebiteľa. Nejedná sa o žiaden nový trend, keďže v minulosti boli všetky produkty organicky vypestované. Organická produkcia je takpovediac overená časom.

Vianočné prekvapenie

Nakombinujte darček podľa vašich predstáv! Z našej širokej ponuky kávy, čajov a čokolády si môžete vybrať, ktorékoľvek produkty a z tých Vám vytvoríme jedinečný dar. Napíšte nám na náš e-mail info@caffe4u.sk jednotlivé produkty z ktorých má byť dar zložený a o zvyšok sa postaráme my.

Zistiť viac

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami na ňu. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy. Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju :) Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a hlavne vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov. Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.Kardamon

Zistiť viac

Ako sa praží káva?

Praženie kávy je zložitý proces, umenie a veda zároveň, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé. Práve praženie je tým, čo v najväčšej miere ovplyvňuje chuť kávy.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top