Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Vybrať si odrodu, stupeň praženia a v niektorých prípadoch aj hrúbku namletia. S čoraz väčšími obavami o životné prostredie a celkovú kvalitu života sa do myslí milovníkov kávy vkráda aj ďalšia otázka: bežná alebo organická káva?

Rovnakú otázku si spotrebitelia zodpovedajú aj pri nákupe potravín do domácnosti. Kávovníky sú, rovnako ako poľnohospodárske plodiny, pestované organicky aj neorganicky. Káva je hneď po rope je druhou komoditou, s ktorou sa vo svete najviac obchoduje. V roku 2014 bola svetová spotreba kávy vyčíslaná na 149,3 miliónov vriec kávy, čo je takmer deväť miliárd kilogramov kávy. Aby sa vyhovelo tomuto masovému dopytu, bola maximalizovaná produkcia až do takej miery, že pestovanie kávy začalo škodiť životnému prostrediu. Preto je otázka výberu medzi bežnou a organickou kávou práve v súčasnej situácii na svetovom trhu veľmi relevantná.

Pri pestovaní kávy, tak ako aj pri pestovaní iných plodín, sa využíva množstvo syntetických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pestovatelia a zberačí kávy sú vystavení týmto zdraviu škodlivým látkam, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie a vážne ochorenia. Tieto chemické prípravky sa ďalej dostávajú do vody a ovdušia. Takže ďalšou ohrozenou skupinou sú ľudia žijúci v blízkosti kávových plantáží, ktorí sú priamo ohrozený chemikáliami vo vode a ovzduší.

Samotné plantáže sú problémom. Ich vzniku väčšinou predchádzalo odlesnenie, aby hybridné odrody kávy mohli skôr dozrievať na priamom slnku. Počas dažďov, ktoré sú v tropickom pásme výdatné, hrozí riziko zosuvu pôdy. Erózia býva zapríčinená práve vyklčovaním lesného porastu, ktorého koreňový systém zabezpečoval stabilitu pôdy. Navyše sa počas dažďov vymývajú chemikálie z pôdy a hrozí znečistenie zdrojov pitnej vody, úhyn zvierat a zdravotné komplikácie u ľudí.  

V čom je organické pestovanie kávy lepšie pre životné prostredie? Ako organický môže byť produkt označený, až keď je vypestovaný na pôde, ktorá nebola chemicky ošetrená aspoň tri roky. Tento časový úsek je potrebný nato, aby sa pôda očistila od chemických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pri pestovaní sú tieto látky nevyhnuté. No organické pestovanie sa využívajú prírodné hnojivá — kávové šupky, kurací hnoj alebo kompost. Tieto druhy hnojív nemajú negatívny vplyv na životné prostredie, či už ide o kvalitu pôdy, vody, ovzdušia alebo života jeho obyvateľov.

Väčšina produkcie organickej kávy je dopestovaná v tieni lesného porastu. Nie je potrebné umelo vytvárať plantáže, keď lesné spoločenstvo poskytuje všetko potrebné pre pestovanie kávy. Kávovníky prirodzenen preferujú tieň. Vtáctvo a plazy, ktoré pri odlesnení prichádzajú o svoje prirodzené prostredie, sú veľmi užitočné pri pestovaní kávy. Tieto zvieratá sa živia hmyzom parazitujúcim na kávovníkoch. Pri konvenčnom pestovaní kávy sa používa zbytočne veľké množstvo pesticídov a insekticídov preto, že absencia vtákov a plazov spôsobuje premnoženie škodcov v danej oblasti.

Pestovanie organickej kávy je prospešné pre ekosystém a aj konečného spotrebiteľa. Nejedná sa o žiaden nový trend, keďže v minulosti boli všetky produkty organicky vypestované. Organická produkcia je takpovediac overená časom.

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Keď sa povie kofeín, ako prvé človeku napadne tento čierny nápoj. Káva , druhá najpredávanejšia komodita na svete, predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko  treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca a nepokoj

Zistiť viac

Svet karamelovej vône

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Zistiť viac

Letná ochutnávka plantážnych káv

Chceš za pár šupov vyskúšať 6 rôznych káv? U nás v Kafíčku za 8€ môžeš skúsiť 5 výberových plantážnych káv + jednu exklúzivnú, Brazíliu Jacu Bird. Na záver ochutnávky ťa čaká aj jedno malé prekvapenie + získaš zľavu 10% na hociktoré pivo, víno alebo niečo dobré pod zub.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top