Kamenná predajňa
CAFFE4U

Obchodná 42, 811 06 Bratislava
+421 948 594 217
Home / O káve

O káve

Káva je nápoj, ktorý sa v súčasnosti pije takmer na celom svete. Dôvodom jej obľúbenosti sú najmä preukázateľne povzbudzujúce účinky, vďaka ktorým človek lepšie prekonáva únavu, zaháňa chuť na spánok a dodáva telu energiu. Dôležitá je aj lahodná a veľmi rozmanitá chuť závisiaca od krajiny, z ktorej pochádza. Vďaka tomu si každý človek môže vybrať presne taký druh kávy, aký mu chuťovo najlepšie vyhovuje. Káva je exotický nápoj pochádzajúci z tropických oblastí a napriek tomu je všade považovaná za neodmysliteľnú súčasť každodenného života v mnohých krajinách.

Cesta kávy z ďalekých kávových plantáží až do našej dôverne známej šálky je dlhá a strastiplná. Pestovanie kávovníkov, zber plodov a následné spracovanie kávových zŕn je veľmi náročným procesom. Káva je plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník (Coffea). Pestuje sa v celom pásme medzi obratníkom Raka a Kozorožca, najviac však v oblastiach okolo rovníka, kde sú ideálne podmienky pre jej rast. Existuje až niekoľko stoviek druhov kávovníkov, ale najznámejšie sú tri druhy Coffea Arabica (Arabika), Canephora (Robusta) a Liberica (Liberika). Hospodársky významné a spotrebiteľmi obľúbené sú najmä druhy Coffea Arabika a Coffea Canephora. Tretím, nie príliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky a na kávovom trhu zaujíma iba doplnkové miesto. Káva tohto druhu má veľmi horkú chuť a z tohto dôvodu nie je medzi milovníkmi kávy toľko vyhľadávaná.

Kríky alebo stromy kávovníkov kvitnú len krátky čas, zato niekoľkokrát do roka, čo umožňuje ich viacnásobnú úrodu. Drobné biele kvietky majú výraznú vôňu. Postupne prechádzajú do guľatých zelených plodov, ktoré sa menia na žlté a v poslednom štádiu na červené. Zrelé bobule kávovníka sú zafarbené do tmavočervenej až fialovej farby. Svojím tvarom pripomínajú naše čerešne a pod tuhou šupkou ukrývajú sladkastú dužinu, v ktorej sú uložené dve zelené tvrdé semienka — kávové zrná. Môže sa stať, že plod obsahuje iba jedno zrnko, a to sa nazýva "perlové", je viac cenené, ale chuťou sa nijako neodlišuje od normálnych zrniek.

Farba a správna zrelosť zbieraných plodov je veľmi dôležitá pre konečnú kvalitu kávy. Najchutnejšie káva je z tmavočervene sfarbených plodov. Medzi zbierané plody sa nesmú dostať zhnité, plesnivé alebo inak poškodené bobule. Mohli by znehodnotiť celú úrodu. Rovnako nedozreté alebo naopak prezreté plody kávovníka môžu uškodiť kvalite ostatnej úrody. Pri ďalšom spracovaní kávových zŕn je rad faktorov, ktoré môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Maličké kávové zrnká skrývajú mnohé tajomstvá vône a chuti. Záleží nielen na oblasti, kde sa káva pestuje, ale aj na druhu kávovníka. Druh kávy Arabika je považovaný za najkvalitnejší druh. Chuť tejto kávy je jemná a má podstatne nižší obsah kofeínu. Pri spracovaní plodov Arabiky sa uplatňujú finančne aj časovo náročnejšie metódy, čo spôsobuje, že je drahšia ako Robusta. Zrnká Robusty sú považované za menej kvalitné. Obsahujú viac kofeínu a tento kávovník má aj menšie nároky na pestovanie, pretože je viac odolný voči vonkajším vplyvom.

Oba tieto typy však majú svoje nezastupiteľné miesto na trhu s kávou a každý z nich je vyhľadávaný pre svoje chuťové vlastnosti. Plody Arabiky poskytujú najkvalitnejšie kávové zrnká a káva z nich vyniká veľmi jemnou chuťou a jedinečným arómou. Káva druhu Robusta je tmavšia, má výraznejšiu chuť a je používaná predovšetkým do zmesí s inými druhmi.

Výroba kávy

Od zberu po šálku lahodnej kávy prejdú kávové zrná dlhú cestu. Tá je vyplnená rôznymi procesmi, pri ktorých sú zrnká v provom rade oddelené od dužinatého obalu a v poslednom pražené, aby získali charakteristickú farbu, vôňu a chuť.

Zistiť viac

Druhy kávy

Najznámejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. No je tu ešte jedna ďalšia. Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách. Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili.

Zistiť viac

Príprava kávy

Kvalitnú a čerstú kávu je najlepšie vychutnávať bez mlieka, ktoré môže potlačiť alebo pozmeniť jej chuť. Preto sme pre vás pripravili článok o rôznych tradičných aj menej tradičných spôsoboch prípravy kávy. Od všeobecne známeho espressa, cez tureckú kávu až po pomerne nové spôsoby prípravy prekvapkávanej kávy.

Zistiť viac
Top

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.