O káve

Káva je nápoj, ktorý sa v súčasnosti pije takmer na celom svete. Dôvodom jej obľúbenosti sú najmä preukázateľne povzbudzujúce účinky. Dôležitá je aj lahodná a veľmi rozmanitá chuť závisiaca od krajiny, z ktorej pochádza. Vďaka tomu si každý človek môže vybrať presne taký druh kávy, aký mu chuťovo najlepšie vyhovuje. Káva je exotický nápoj pochádzajúci z tropických oblastí a napriek tomu je takmer všade na svete považovaná za neodmysliteľnú súčasť každodenného života.

Cesta kávy z ďalekých kávovníkových plantáží až do šálky je dlhá a strastiplná. Pestovanie kávovníkov, zber plodov a následné spracovanie kávovníkových zŕn je veľmi náročným procesom. Kávové zrnká sú plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník (Coffea). Pestuje sa v celom pásme medzi obratníkom Raka a Kozorožca, najviac však v oblastiach okolo rovníka, kde sú ideálne podmienky pre jej rast. Existuje až niekoľko stoviek druhov kávovníkov, ale najznámejšie sú tri druhy Coffea Arabica (arabika), Canephora (robusta) a Liberica (liberika). Hospodársky významné a spotrebiteľmi obľúbené sú najmä druhy Coffea Arabika a Coffea Canephora. Tretím, nie príliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky a na kávovom trhu zaujíma iba doplnkové miesto. Káva tohto druhu má veľmi horkú chuť a z tohto dôvodu nie je medzi milovníkmi kávy toľko vyhľadávaná.

Kávovníkové kríky kvitnú len krátky čas, zato niekoľkokrát do roka, čo umožňuje ich viacnásobnú úrodu. Drobné biele kvietky majú výraznú vôňu. Postupne prechádzajú do guľatých zelených plodov, ktoré sa menia na žlté a v poslednom štádiu na červené. Zrelé bobule kávovníka sú zafarbené do tmavočervenej až fialovej farby. Svojím tvarom pripomínajú naše čerešne a pod tuhou šupkou ukrývajú sladkastú dužinu, v ktorej sú uložené dve zelené tvrdé semienka — kávové zrná. Môže sa stať, že plod obsahuje iba jedno zrnko a to sa nazýva "perlové". Je viac cenené, ale chuťou sa nijako neodlišuje od normálnych zrniek.

Farba a správna zrelosť zbieraných plodov je veľmi dôležitá pre konečnú kvalitu kávy. Najchutnejšia káva je z tmavočervene sfarbených plodov. Medzi zbierané plody sa nesmú dostať zhnité, plesnivé alebo inak poškodené bobule. Mohli by znehodnotiť celú úrodu. Rovnako nedozreté alebo naopak prezreté plody kávovníka môžu uškodiť kvalite zvyšku zberu. Pri ďalšom spracovaní kávovníkových zŕn je rad faktorov, ktoré môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Maličké kávovníkové zrnká skrývajú mnohé tajomstvá vône a chuti. Záleží nielen na oblasti, kde sa kávovník pestuje, ale aj na jeho druhu. Arabika je považovaná za najkvalitnejší druh. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach než robusta, je menej odolná voči škodcom a chorobám a pri jej spracovaní sa uplatňujú finančne aj časovo náročnejšie metódy. Tieto všetky faktory spôsobujú, že arabika je drahšia než robusta. Chuť tejto kávy je jemná a má podstatne nižší obsah kofeínu. Zrnká robusty sú považované za menej kvalitné. Obsahujú viac kofeínu a tento kávovník má aj menšie nároky na pestovanie.

Oba tieto typy však majú svoje nezastupiteľné miesto na trhu s kávou a každý z nich je vyhľadávaný pre svoje chuťové vlastnosti. Plody arabiky poskytujú najkvalitnejšie kávovníkové zrnká a káva z nich vyniká veľmi jemnou chuťou a jedinečnou arómou. Káva druhu Robusta je tmavšia, má výraznejšiu chuť a je používaná predovšetkým do zmesí s inými druhmi.

Výroba kávy

Od zberu po šálku lahodnej kávy prejdú kávové zrná dlhú cestu. Tá je vyplnená rôznymi procesmi, pri ktorých sú zrnká v provom rade oddelené od dužinatého obalu a v poslednom pražené, aby získali charakteristickú farbu, vôňu a chuť.

Zistiť viac

Druhy kávy

Najznámejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. No je tu ešte jedna ďalšia. Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách. Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili.

Zistiť viac

Príprava kávy

Kvalitnú a čerstú kávu je najlepšie vychutnávať bez mlieka, ktoré môže potlačiť alebo pozmeniť jej chuť. Preto sme pre vás pripravili článok o rôznych tradičných aj menej tradičných spôsoboch prípravy kávy. Od všeobecne známeho espressa, cez tureckú kávu až po pomerne nové spôsoby prípravy prekvapkávanej kávy.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top