Kamenná predajňa
CAFFE4U

Obchodná 42, 811 06 Bratislava
+421 948 594 217
Home / O káve / Druhy kávy

Druhy kávy

Brazília Bella GianaOba rozšírené druhy kávovníkov (Arabika a Robusta) sú pestované na plantážach v celom pásme medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. Tretím, nie príliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje len v niekoľkých oblastiach Afriky. Káva tohto druhu má príliš horkú chuť a povedomie o jej existencii je veľmi malé.

Najvhodnejšia klíma pre rast kávovníkov je v oblastiach okolo rovníka, ale každý druh potrebuje trochu iné prírodné podmienky - klimatické podmienky a nadmorská výška. Plody sa môžu zberať aj niekoľkokrát do roka. U niektorých špičkových druhoch, napríklad pri vysoko cenenej kenskej káve, sa ale úroda zberá len raz do roka. Kávové zrná sa líšia podľa druhu a tiež oblasti, kde kávovník rastie. Odlišná je nielen ich chuť, ale aj veľkosť a farba kávových zrniek.

jamajcaKávovník Coffea Arabica sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške. Optimálne podmienky pre jeho rast sú vo výškach 1000 až 1800 metrov a potrebuje aj stálejšie počasie než Coffea Canephora (Robusta). Druh Arabica dorastá až do trojmetrovej výšky, jeho kríky poskytujú úrodu kávovníkových bobúľ po štyroch rokoch od vysadenia a plodia zhruba 25 rokov. Kávovníky druhu Arabika sú náročné na pestovanie, zber aj spracovanie. Vyžadujú si náročný terén a pri spracovaní kávových bobúľ sa používajú finančne i časovo nákladnejšie metódy, čo v konečnom dôsledku zvyšuje cenu tejto kávy na trhu. Napriek tomu je káva arabika najžiadanejšia. Je považovaná za gurmánsku kávu a odborníkmi je veľmi cenená pre svoju lahodnú chuť a jemnosť. Všeobecne sú kávy s nízkym obsahom kofeínu považované za zdravšie a menej zaťažujúce pre ľudský organizmus. Tieto účiniky v spojení s jemnou, no výraznou chuťou, sú zrejme dôvodom jej vysokého dopytu po káve Arabica vo svete.

GuatemalaDruhým významným kávovníkom je druh Robusta. Na kávovom trhu je zastúpený necelými 30 percentami. Tento kávovník dorastá do výšky až 15 metrov. Na plantážach je zarezávaný do takej výšky, aby sa prispôsobil zberačom, čo sú maximálne dva metre. Tento druh vznikol krížením Arabiky a druhu Mauritian. Pestuje sa v nadmorskej výške do 800 metrov a jeho kríky plodia už po dvoch rokoch. Kávovník Robusta nie je tak náročný na pestovanie. Znesie horší terén, ale rovnako ako Arabica, je citlivý na prudký pokles teplôt. Ani jeden druh neznesie teploty pod bodom mrazu. Kávovníky druhu Robusta poskytujú vyššiu úrodu a kávové zrnká sa spracovávajú väčšinou iba suchou metódou. To znamená, že pri ich spracovaní neprebieha zložitý proces fermentácie. Pri zbere sa používajú zberacie stroje namiesto náročného ručného zberu. Celkovo je tento druh kávovníka oveľa odolnejší proti rôznym škodcom a chorobám.

Zrnká Robusty sú menšie než zrná Arabiky a sú považované za menej kvalitné. Majú niekoľkonásobne vyšší obsah kofeínu, čo má vplyv na odlišnú chuť i účinky tejto kávy. Nie je tak jemná ako Arabica. Má drsnejšiu, výraznejšiu chuť a tmavšiu farbu. Aj táto káva však má ale medzi konzumentmi svojich priaznivcov. Káva Robusta môže tiež predstavovať skvelý chuťový zážitok. Väčšinou sa však pridáva do zmesí s kávou Arabica, čím zvýrazňuje celkove jej chuť a tiež významne znižuje jej cena.

Výroba kávy

Od zberu po šálku lahodnej kávy prejdú kávové zrná dlhú cestu. Tá je vyplnená rôznymi procesmi, pri ktorých sú zrnká v provom rade oddelené od dužinatého obalu a v poslednom pražené, aby získali charakteristickú farbu, vôňu a chuť.

Zistiť viac

Druhy kávy

Najznámejšie druhy kávy sú Arabica a Robusta. No je tu ešte jedna ďalšia. Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách. Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili.

Zistiť viac

Príprava kávy

Kvalitnú a čerstú kávu je najlepšie vychutnávať bez mlieka, ktoré môže potlačiť alebo pozmeniť jej chuť. Preto sme pre vás pripravili článok o rôznych tradičných aj menej tradičných spôsoboch prípravy kávy. Od všeobecne známeho espressa, cez tureckú kávu až po pomerne nové spôsoby prípravy prekvapkávanej kávy.

Zistiť viac

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top