Čo je to Cascara?

Cascara
čajový nápoj z kávovníka.

Ak sa niekoho opýtame či už počuli o Cacsare, mnohí odpovedia, že nie. V takom prípadne radi  túto  čajovú špecialitu predstavíme.

Cascara,  (u nás ) netradičná  čajová špecialita,  má mnoho  chutí. Keď sme sa  s ňou  prvýkrát stretli, nepovedali by sme, že ide o kávové šupky (čerešne). V nich vyrastú   zrnká, z ktorých  sa vyrobí to, bez čoho si mnohí nevedia predstaviť deň - espresso. Tak ako espresso môže mať  rôzne tóny chuti vplyvom  podmienok  v ktorých sa káva pestuje, aj Cascara má širokú paletu  chutí. Od kyslej  až po príjemnú  sladkú chuťí. Samozrejme záleží aj od toho, ako je skladovaná a  sušená.

Spracovanie Cascary  má viac spôsobov.
Celý postup spracovania predstavuje  dôkladné obratie  neporušených kávových čerešní a ich následné sušenie na slnku. Tento  špecifický spôsob spracovania je nazývaný  „prirodzený“. Prirodzenou metódou  sa vytvorí  veľmi príjemná chuť so sladkým nádychom. Proces je síce pomalší, no výsledok stojí za to :)

Keďže sa väčšina kávovej úrody vyváža do sveta, mnohokrát  sa hľadajú najrýchlejšie spôsoby spracovania. Pre  rýchlejší export sa používa „mokrá“ metóda. Teda z čerešne je  odstránené kávové zrno a následne opláchne. Tým sa proces spracovania trochu urýchli.

My sme  zvolili  Cascaru  z Costa Ricy. Jej chuť je  príjemne  sladká a osviežujúca. Obsahuje poctivo zozbierané čerešne vysušené  na  slnku. Tejto špeciality sa  však nevyprodukuje veľa, preto  je  mnohokrát aj náročnejšie ju nájsť dostupnú v predaji. Za rok sa  vyprodukuje len pár vriec.

Príprava Cascary:
Odporúča sa 15g Cascary na 500 ml vriacej vody. Dĺžka lúhovania je 10-15 minúť, kedy sa prejaví tá správna  chuť.

Pre studenú prípravu odporúčame 20g Cascary na 1l  vody, extrakcia 8 hodín v ľadničke a podávanie s ľadom. Skvelým doplnkom k tomuto čaju je  aj med  prípadne pomaranč.

Vynikajúca je aj bez zaliatia. Dá sa konzumovať aj ako sušené ovocie. ;)

Vianočné prekvapenie

Nakombinujte darček podľa vašich predstáv! Z našej širokej ponuky kávy, čajov a čokolády si môžete vybrať, ktorékoľvek produkty a z tých Vám vytvoríme jedinečný dar. Napíšte nám na náš e-mail info@caffe4u.sk jednotlivé produkty z ktorých má byť dar zložený a o zvyšok sa postaráme my.

Zistiť viac

Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami na ňu. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy. Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju :) Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a hlavne vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov. Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.Kardamon

Zistiť viac

Ako sa praží káva?

Praženie kávy je zložitý proces, umenie a veda zároveň, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé. Práve praženie je tým, čo v najväčšej miere ovplyvňuje chuť kávy.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top