Čo je to Cascara?

Cascara
čajový nápoj z kávovníka.

Ak sa niekoho opýtame či už počuli o Cacsare, mnohí odpovedia, že nie. V takom prípadne radi  túto  čajovú špecialitu predstavíme.

Cascara,  (u nás ) netradičná  čajová špecialita,  má mnoho  chutí. Keď sme sa  s ňou  prvýkrát stretli, nepovedali by sme, že ide o kávové šupky (čerešne). V nich vyrastú   zrnká, z ktorých  sa vyrobí to, bez čoho si mnohí nevedia predstaviť deň - espresso. Tak ako espresso môže mať  rôzne tóny chuti vplyvom  podmienok  v ktorých sa káva pestuje, aj Cascara má širokú paletu  chutí. Od kyslej  až po príjemnú  sladkú chuťí. Samozrejme záleží aj od toho, ako je skladovaná a  sušená.

Spracovanie Cascary  má viac spôsobov.
Celý postup spracovania predstavuje  dôkladné obratie  neporušených kávových čerešní a ich následné sušenie na slnku. Tento  špecifický spôsob spracovania je nazývaný  „prirodzený“. Prirodzenou metódou  sa vytvorí  veľmi príjemná chuť so sladkým nádychom. Proces je síce pomalší, no výsledok stojí za to :)

Keďže sa väčšina kávovej úrody vyváža do sveta, mnohokrát  sa hľadajú najrýchlejšie spôsoby spracovania. Pre  rýchlejší export sa používa „mokrá“ metóda. Teda z čerešne je  odstránené kávové zrno a následne opláchne. Tým sa proces spracovania trochu urýchli.

My sme  zvolili  Cascaru  z Costa Ricy. Jej chuť je  príjemne  sladká a osviežujúca. Obsahuje poctivo zozbierané čerešne vysušené  na  slnku. Tejto špeciality sa  však nevyprodukuje veľa, preto  je  mnohokrát aj náročnejšie ju nájsť dostupnú v predaji. Za rok sa  vyprodukuje len pár vriec.

Príprava Cascary:
Odporúča sa 15g Cascary na 500 ml vriacej vody. Dĺžka lúhovania je 10-15 minúť, kedy sa prejaví tá správna  chuť.

Pre studenú prípravu odporúčame 20g Cascary na 1l  vody, extrakcia 8 hodín v ľadničke a podávanie s ľadom. Skvelým doplnkom k tomuto čaju je  aj med  prípadne pomaranč.

Vynikajúca je aj bez zaliatia. Dá sa konzumovať aj ako sušené ovocie. ;)

Kofeín. Nebezpečný zabijak?

Keď sa povie kofeín, ako prvé človeku napadne tento čierny nápoj. Káva , druhá najpredávanejšia komodita na svete, predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj antioxidantov. Povzbudivé účinky kávy na ľudské telo sú dobre známe a preto si mnohí bez nej nevedia predstaviť ráno. Avšak všetko  treba s mierou. Pri nadmernej konzumácii kofeínu sa môžu dostaviť aj nežiadúce účinky ako napríklad úzkosť, poruchy spánku, búšenie srdca a nepokoj

Zistiť viac

Svet karamelovej vône

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Zistiť viac

Letná ochutnávka plantážnych káv

Chceš za pár šupov vyskúšať 6 rôznych káv? U nás v Kafíčku za 8€ môžeš skúsiť 5 výberových plantážnych káv + jednu exklúzivnú, Brazíliu Jacu Bird. Na záver ochutnávky ťa čaká aj jedno malé prekvapenie + získaš zľavu 10% na hociktoré pivo, víno alebo niečo dobré pod zub.

Zistiť viac
Prihlásiť0.00

Prihlásenie do účtu

Email
Heslo
Registrácia užívateľaŽiadosť o zmenu hesla

Nákupný košík (0)

Košík je prázdny.
Top